Teknokent
Teknokent/Teknopark, ülkemizde yürütülen Araştırma Geliştirme Faaliyetlerini ve Üniversite-Sanayi İşbirliği’ni teşvik etmek amacıyla 2001 yılında yürürlüğe giren 4691 no’lu Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu ile kurulmuştur. Daha sonra 6170 Sayılı kanun ile güncellenmiştir. İlgili kanunlar özel sektör şirketlerini teknoloji tabanlı Ar-Ge projeleri geliştirmeye yönlendirebilmek ve bu şirketlerin emek yoğun Ar-Ge süreçlerini destekleyebilmek için tasarlanmıştır.
Teknokentler/Teknoparklar Ar-Ge ekosisteminin oluşturulabilmesi için Ar-Ge yapan şirketleri bir araya getirerek, Ar-Ge süreçlerinin hızlanmasını amaçlamaktadır. Teknokentlerde yer alan farklı uzmanlık alanlarına sahip şirketler, birçok ortak Ar-Ge projesi üzerinde çalışma yapmaktadırlar. Teknokentler/Teknoparklar önemli bir nitelikli iş gücü piyasası oluşturmakta olup, üniversite kampüslerine olan yakınlıkları ile hem öğrencilerin hem de akademisyenlerin doğrudan özel sektöre dolayısıyla ekonomiye katkıda bulunmasını sağlamaktadır.
Teknokentlerin/Teknoparkların içerisinde yer alan Teknoloji Transfer Ofisleri’de Teknokent firmalarının, projelerine finansman bulunması, proje süreçlerinin hızlandırılması, katma değeri yüksek ürünlerin pazara çıkarılması ve ihracata dönüşmeleri noktasından önemli hizmetler sunmaktadır.
Üniversiteler, araştırma kurum ve kuruluşları ile üretim sektörlerinin işbirliği sağlanarak, ülke sanayiinin uluslararası rekabet edebilir ve ihracata yönelik bir yapıya kavuşturulması maksadıyla teknolojik bilgi üretmek, üründe ve üretim yöntemlerinde yenilik geliştirmek, ürün kalitesini veya standardını yükseltmek, verimliliği artırmak, üretim maliyetlerini düşürmek, teknolojik bilgiyi ticarileştirmek, teknoloji yoğun üretim ve girişimciliği desteklemek, küçük ve orta ölçekli işletmelerin yeni ve ileri teknolojilere uyumunu sağlamak, Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulunun kararları da dikkate alınarak teknoloji yoğun alanlarda yatırım olanakları yaratmak, araştırmacı ve vasıflı kişilere iş imkânı yaratmak, teknoloji transferine yardımcı olmak ve yüksek/ileri teknoloji sağlayacak yabancı sermayenin ülkeye girişini hızlandıracak teknolojik alt yapıyı sağlamaktır.
Teknokentin Avantajları
TGB Kanunu kapsamında;
- Bölgede çalışan firmaların bölgedeki yazılım ve Ar-Ge faaliyetlerinden elde ettikleri kazançları kurumlar vergisinden;
- Bölgede çalışan araştırmacı, yazılımcı ve Ar-Ge personelinin bu görevleri ile ilgili ücretleri her türlü vergiden;
- Bölgede üretilen sistem yönetimi, veri yönetimi, iş uygulamaları, sektörel, internet, mobil ve askeri komuta kontrol uygulama yazılımlarının teslim ve hizmetleri KDV’den; 31.12.2028 tarihine kadar müstesnadır.
Vizyon
Yeni fikirleri destekleyen, bilimi uygulamaya aktararak yüksek katma değere dönüştüren, ulusal ve uluslararası AR-GE de söz sahibi bir teknokent olmak.
Misyon
İnovasyona dayalı fikirlerin bölgesel ve uluslararası sektörde rekabet gücünü arttırabilmek için girişimci, yatırımcı ve sanayici arasında AR-GE transferi yapabilecek uygun ekosistemi oluşturabilmek.
Hedeflerimiz ve Öznceliklerimiz
Makü-BAKA Teknokent olarak önceliklerimiz ve hedeflerimiz;
- İlimizin, bölgemizin ve ülkemizin AR-GE potansiyeline ve yenilikçi teknoloji üretebilme yeteneğine katkı sağlamak.
- Üniversitedeki araştırma altyapısının ve bilgi birikiminin ekonomik değere dönüşmesine katkı sağlamak.
- Daha etkin üniversite-sanayi işbirliğini oluşturmak.
- Dünya pazarlarına yönelik ileri teknoloji ürün ve hizmet üretimini desteklemek.
- Bölgesel sürdürülebilir kalkınmanın unsurlarından birisi olmak.
- İleri teknoloji üretme potansiyeli olan yeni şirketlerin kurulmasını ve küçük şirketlerin büyümesini teşvik etmek.
- Evrensel bilime, teknolojiye ve insanlığa katkı sağlayacak artı değerler yaratmak.
- Ülkemizin sahip olduğu patent ve telif sayısını doğrudan artmasına katkı sağlamak.
- Sanayi ile işbirliğini geliştirmek ve profesyonel düzeyde danışmanlık hizmeti vermek
- Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulunun kararları da dikkate alınarak teknoloji yoğun alanlarda yatırım olanakları yaratmak, araştırmacı ve vasıflı kişilere iş imkânı yaratmak, teknoloji transferine yardımcı olmak ve yüksek/ileri teknoloji sağlayacak yabancı sermayenin ülkeye girişini hızlandıracak teknolojik alt yapıyı sağlamaktır.